Renovatie van asbestdaken bij een verbod op asbestdaken

Nog geen verbod op asbestdaken

Een verbod op asbestdaken? Voorlopig komt dat verbod er niet. De Eerste Kamer heeft vorige week het wetsvoorstel voor een verbod op asbestdaken verworpen.

Toch is het verbod niet helemaal uit de lucht. Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor een verbod op daken van asbest. Ze vinden echter dat het kabinet te snel gaat met haar plannen. En te rigoureus. Het plan zou veel werk bezorgen aan woningeigenaren met een asbestdak. Ook zouden de kosten te hoog kunnen zijn. Als laatste reden voerden de Eerste Kamerleden aan dat er te weinig mensen zijn die het werk kunnen uitvoeren. Een ruime meerderheid stemde dus tegen.

Verbod op asbestdaken in 2028?

Toch deed staatssecretaris Van Veldhoven enkele handreikingen. Ze wilde de Eerste Kamer overtuigen van de haalbaarheid en betaalbaarheid van de plannen. Met bijvoorbeeld een verbod in 2028 in plaats van in 2025. Verder zouden gemeenten uitstel krijgen tot 2030 van panden die toch al gesloopt of gerenoveerd zouden worden. En er zou een fonds opgericht moeten worden voor personen met alleen AOW. En voor personen met een vermogen dat vast zit in hun huis.

Verduurzaming van daken

De sanering zou zoveel mogelijk moeten plaatsvinden in combinatie met verduurzaming. Zoals bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen. Dan hebben huishoudens direct voordeel met hun energierekening. Die gaat immers omlaag.
Er wordt al jaren gepraat over een verbod op asbestdaken. Er is nu dus eigenlijk nog geen besluit genomen. Maar dat het besluit er komt is wel zeker. Er is nog geen definitieve datum, maar die komt zeker. In dit geval geen afstel. Maar eerder een uitstel.

Wil je in het kader van verduurzaming bijvoorbeeld zonnepanelen gaan leggen op je dak. Zorg er dan voor dat het dak alvast asbestvrij is. Dan ben je nu vast klaar in plaats van over een paar jaar. Als het verbod er wel komt.

Wil je weten of jouw dak van asbest is? Neem dan contact met ons op.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Volg dan onze Facebook- of Linkedinpagina.