Chroom-6 inventarisatie

Chroom-6, een echte sluipmoordenaar

Chroom-6. Het is een stof die u liever niet tegenkomt. Want de blootstelling aan Chroom-6 kan vervelende consequenties met zich meebrengen. Vooral op de langere termijn. Wat dat betreft is Crhoom-6, net als asbest, een echte sluipmoordenaar. De blootstelling kan zowel via inhalatie als via de huid plaatsvinden.

Wat is Chroom-6?

Chroom-6 is een element dat bepaalde chemische verbindingen kan aangaan met verschillende stoffen. Het wordt onder andere gebruikt in verf om die roestwerend te maken. Maar het komt ook veel voor bij het conserveren van houtsoorten en beton.

Helaas is de stof kankerverwekkend. De laatste jaren is de stof veel in het nieuws. En zodoende gelukkig op de agenda gekomen van de overheid en veel bedrijven. Daarnaast is de stof ook milieuvervuilend. Chroom-6 is namelijk geen natuurlijke stof. We moeten er dus niet aan denken dat een kankerverwekkende stof in ons oppervlakte- en grondwater terecht komt. Bovendien gebeurt dat al via omwegen. Zo komt het bijvoorbeeld ook terecht in de landbouw en veeteelt. Via meststoffen en kippenvoer.

Waar is Chroom-6 toegepast?

Omdat de stof zulke goede verbindingen maakt met andere chemische stoffen, komen we het werkelijk overal tegen. In viaducten, overheids- en flatgebouwen, treinen, tanks en tankers, raffinaderijen en helikopters. Maar ook in cassettebandjes, lantaarnpalen en floppydisks. Werkelijk overal dus.

Heeft u een vermoeden dat in één van uw producten, voertuigen of onroerend goed Chroom-6 voorkomt? Doe dan vooralsnog niets. Het is zeer belangrijk dat Chroom-6 op een juiste wijze wordt geïnventariseerd en daarna veilig wordt verwijderd. Kleine producten kunt u inleveren bij Wecycle. Voor (overheids)gebouwen, fabrieken en raffinaderijen geldt dat XL-Advies een inventarisatie voor u kan uitvoeren. We zijn een expert op dat gebied met jarenlange ervaring. Zodra wij de grootte van het probleem in kaart hebben gebracht, kan een gespecialiseerd bedrijf beginnen met saneren. Op deze manier kunt u ervan op aan, dat de Chroom-6 op een deskundige en veilige manier wordt verwijderd.

Een Chroom-6 inventarisatierapportage kunt u binnen 48-uur na opname van ons verwachten. Neem vrijblijvend contact met ons op en we laten graag aan u zien wat wij voor u kunnen betekenen.

Nuttige links over het onderwerp

Via deze link naar nu.nl kunt u vinden hoe Chroom-6 de laatste jaren in het nieuws is geweest. Op de website van Inspectie SZW valt veel meer te lezen over de stof. En het inventariseren en saneren daarvan.